2018. október 21-ig

Cselényi kiállításmegnyitó_15Cselényi kiállításmegnyitó_9Cselényi kiállításmegnyitó_154Cselényi kiállításmegnyitó_183Cselényi kiállításmegnyitó_187Cselényi kiállításmegnyitó_186Cselényi kiállításmegnyitó_184Cselényi kiállításmegnyitó_191Cselényi kiállításmegnyitó_190Cselényi kiállításmegnyitó_189Cselényi kiállításmegnyitó_193Cselényi kiállításmegnyitó_194Cselényi MonetCselényi sarokCselényi kiállításmegnyitó_196Cselényi kiállításmegnyitó_192Cselényi kepek 1Cselényi kep 2

Részlet a megnyitóbeszédből

Szeretettel köszöntöm Önöket, köszönöm azt az ajándékot, hogy eljöttek erre a vernisszázsra. Mert mindig az az igazi ajándék, amikor valaki elmegy a másikat meglátogatni érdeklődik utána figyelemmel kíséri életét, ebben az esetben a különös munkásságát is. Talán kissé hamis a szó, hogy vernisszázs, hiszen a szó eredete mást takar, de mégis az, mert először mutatkozik be Vali mint képzőművész. Így hozta a sors. Az ember vágya mindig beteljesedik, így vagy úgy. Talán ez ma teljesült.

A hagyományos művészettörténeti szemlélet horizontális karakterű. A művészettörténész vizsgálódásának középpontjában nem maga a műalkotás, hanem a történelmi korszakhoz kapcsolódó stíluskorszak áll.

A mai kiállítás megnyitó amelyekben sok kép szerepel különböző korszakokban különböző utánérzések alapján születtek íly módon nem kívánok beszélni mondjuk a Monet vagy Manet, Fényes Adolf parafrázisról. Nem kívánom össsehasonlítani a műtárgyat az eredetivel, miért is tenném, hiszen Vali festette, az Ő érzései. Azonban valahogy mégis érdemes lenne szólni.

Talán egy másfajta műelemzési mód segíthet ebben, amelyet tulajdonképpen hét kategóriára oszthatunk. Első: az anyaghoz kötődő érzetek…

Heiczman Artúr