egy kicsit arról ..

Hogyan tárhatsz fel egy képet?

„A test, a lélek és a szellem az emberben el- szakíthatatlan egységet alkot. Mi mégis külön akarjuk vizsgálni a lelket is és a szellemet is, mármint azt a lelket és szellemet, ami megtestesül a képben. Igen, ezt azért tesszük, azért végzünk ilyen operációt, hogy megismerhessük a részleteket, amit aztán visszahelyezünk az egészbe.” (Sipos Endre)

 

egy kicsit arról ..

Ki is az a Joachim József?

„Joachim József művészi œuvre-jében a rajzolt, festett, valamint a mintázott alak- és aktábrázolások már az életpályája kezdetén megjelentek. Elég csupán a festő feleségéről Rómában készített (1921), félig ruhátlan mellszoborra gondolni, vagy arra a szakmai megmérettetésre, amikor a párizsi École des Beaux-Arts-ba jutáshoz (1922) egy női aktmodell sikeres lerajzolása volt – legalábbis a diáktársak részéről – a próbafeltétel. A korabeli szegedi újság Joachim aktfestészetéről így ír: „[…] hússzínében szinte az imádságig emelkedő meg-szentségesítése van a női testnek, ritmus és zene, ábránd.” Egy másik lapelemzés már továbbmegy, és a „színszimfóniákban játszó akt” után a festőt a legjobb szegedi festők közé sorolja. Az állítás lehet elfogult, ám megfigyelhető: Joachim művét már megérintette a modernizmust meghatározó szecesszió ízvilága, mely bizonyára emlékeztette őt a századforduló éveiben Párizsban működő katalán festő, Ramon Casas, olykor fülledt erotikájú, de leheletfinom és letisztult aktábrázolásaira.” (Szabó Tamás)

 

Tárlatvezetések jeles előadókkal általában 18 órai kezdettel

Dr. Fekete István műgyűjtő

Dr. Fekete István műgyűjtő

2023. szeptember 27., 28.,

október 2., 24., 27.

18 órai kezdettel

Október 21. (szombat)

14 órai kezdettel

 

Dr. Fekete István műgyűjtő

Szabó Tamás restaurátorművész

2023. október 3., 17.

18 órai kezdettel

Október 21. (szombat)

10 órai kezdettel

Ludmann Mihály festőművész, művészettörténész

Ludmann Mihály festőművész, művészettörténész

2023. október 11., 25.

18 órai kezdettel

Sipos Endre festőművész , művészetfilozófus

Sipos Endre festőművész , művészetfilozófus

2023. október  5., 19.

18 órai kezdettel

Vizsralek Nóra restaurátorművész

Vizsralek Nóra restaurátorművész

2023. október 12.,26.

18 órai kezdettel

AKTOK, KAZLAK, PORTRÉK

 

 

 

 

2023. SZEPTEMBER 26- OKTÓBER 31-IG.

Youtube Video

Ludmann Mihály festőművész, művészettörténész kiállítása

„Mindig természeti élményből indul. Impresszióból. De nem másolja mechanikusan a látványt. Éppen ellenkezőleg. Az impressziót belső impulzusokkal ötvözi. Képei ily módon valójában expresszív impressziók. A XX. század képzőművészetében főleg az expresszionisták és a vadak (fauve-stilusa) hatott rá. Ugyanakkor, mivel elmélyült művészettörténeti tudással rendelkezik, az elmúlt korok egy-egy arche-képének emléke is az expresszió részévé válik.”

(Sipos Endre művészetfilozófus)

Youtube Video

Ludmann Mihály: Az irredenta szobrok mesterei

„1921. január 16-án a budapesti Szabadság téren több tízezer ember jelenlétében felavatták az irredenta szoborcsoportot. Az irredenta olasz szó, jelentése a „meg nem váltott, fel nem szabadított”, amely arra utalt, hogy voltak olyan olasz lakta területek, amelyek az olasz egyesítés után még más államokhoz tartoztak. Az irredentizmus kifejezést használták arra a mozgalomra és eszmére, amely a trianoni békediktátum által idegen államoknak ítélt, történelmileg Magyarországhoz tartozó területek visszaszerzésére irányult, amelyeken hárommilliónál több magyar élt kisebbségben.”

Youtube Video

Nézd meg ezt a trailert!

A Trianoni Szemle könyvbemutatójáról 2020-ban készült film alább látható, továbbá annak könyvajánlója Raffay Ernőtől, majd Ludmann Mihály új könyve az Irredenta szobrok mesterei című munka bemutatása.

Youtube Video

Trianoni szemle emlékkönyve 2020

A Trianoni Szemle folyóirat szerkesztői és szerzői mutatják be a Trianon Kutatóintézet 2020 évi kiadványát a Trianoni Szemle Emlékkönyvét.

Youtube Video

Ajánló Raffaytól

Dr. Raffay Ernő az Emlékkönyvben megjelenő írások, cikkek, tanulmányok szerzőire is kitekintést ad. A szerző e kötetben megjelent új tanulmányából részletet felovasva a szabadkőműves mozgalmak közötti összefüggésre mutat rá. A videón zenei, – és prózai előadóként Bucz Magor működik közre.

Youtube Video